\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Integraal met quotient en wortel

hoe bereken ik deze integraal?
ò(3x2+2)/(Ö(1-x2))dx

bedankt

jos
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 24 december 2003

Antwoord

Hallo,

Een integraal met iets van de vorm dx/Ö(1-x2) kan je dikwijls oplossen met een goniometrische substitutie.

Stel dus x=sint, dan wordt dx=cost dt
en de noemer wordt cost.

Dus je houdt alleen (3sin2t+2)dt over, en die kan je waarschijnlijk wel oplossen, denk bv aan cos(2t)=1-2sin2t zodat je die sin2t kan omzetten in iets wat makkelijk te integreren is.

Groeten,

Christophe
woensdag 24 december 2003

 Re: Integraal 

©2001-2024 WisFaq