\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Probleem uit de combinatieleer, deel 2

Van drie personen, in een bepaalde volgorde gegeven, moeten we de verjaardag raden. Ga ervan uit dat een jaar 365 dagen heeft. Hoeveel mogelijkheden zijn er waarbij tenminste twee van de drie verjaardagen samenvallen? Hoeveel mogelijkheden zijn er waarbij de drie verjaardagen samenvallen? Hoeveel waarbij er precies twee van de drie samenvallen? Zijn dit dan herhalingsvariaties??? Dank voor de hulp!

Anneke
3de graad ASO - maandag 1 december 2003

Antwoord

P(tenminste 2 personen op de zelfde dag jarig) = 1 - P(ieder op een andere dag jarig)
= P(tenminste 2 personen op de zelfde dag jarig) =
= 1 - (1·364/365·363/365) = 1 - 132132/133225 = 1093/133225

P(3 personen op de zelfde dag jarig)=1*1/365*1/365= 1/133225

P(precies twee personen op dezelfde dag jarig) = P(tenminste 2 personen op de zelfde dag jarig) - P(3 personen op de zelfde dag jarig) = 1093/133225 - 1/133225 = 1092/133225

je vraag over herhaling snap ik niet maar is het duidelijk zo?
succes Martin

MvdH
maandag 1 december 2003

 Re: Probleem uit de combinatieleer, deel 2 

©2001-2025 WisFaq