Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 98274 

Re: Re: Componenten van een kracht

Hallo

Ja, alleen is het niet FB·sin(45°) + FC·sin(30°) = 800 maar FB·sin(45°) + FC·sin(30°) = 180 waardoor ik op 161,38 en 131,77 kom.

Ik wil nu nagaan of de resultante van deze twee krachten 180N is: ik bereken (in excel)
161,38*COS(RADIALEN(45)) = 114,12
131,77*COS(RADIALEN(30)) = 114,12

161,38*SIN(RADIALEN(45)) = 114,12
131,77*SIN(RADIALEN(30)) = 65,89

Rx= 228,3
Ry= 180
R=wortel(228,32 + 1802) = 290,67 !!
Hoe komt het datik niet 180° bekom?
Nogmaals bedankt voor uw hulp.
Valerie

Valeri
2de graad ASO - dinsdag 6 augustus 2024

Antwoord

Hallo Valerie,

Je hebt gelijk, ik heb per ongeluk met een gewicht van 800 N gerekend in plaats van 180 N. Met het juiste gewicht van 180 N kom ik inderdaad op jouw uitkomsten. Prima gedaan, dus! Ik heb de figuur en berekeningen in mijn vorige antwoorden aangepast.

Nu de berekening van de resultante. Je hebt berekend dat de horizontale componenten van de krachten op de punten B en C beide 114,12 N zijn. Maar let op: in punt B is deze kracht naar links gericht,in punt C is deze naar rechts gericht. Deze krachten samen zijn dus niet 114,12+114,12=228,24 N, maar 114,12-114,12= 0 N. In horizontale richting is de netto kracht dus nul!
Het begin van jouw berekening is hierop gebaseerd, want de som van de krachten in horizontale richting moet nul zijn.

De verticale componenten van de krachten op B en C zijn beide omhoog gericht, dus deze mag je optellen: 114,12+65,88=180 N. Dit is ook wat je verwacht: deze twee krachten omhoog moeten het gewicht van 180 N omlaag compenseren. De totale kracht in verticale richting op de driehoek is dus ook netjes nul.

Omdat de som van alle krachten van de omgeving op de driehoek nul is, blijft de driehoek op zijn plaats.

Is nu alles duidelijk?

GHvD
woensdag 7 augustus 2024

 Re: Re: Re: Componenten van een kracht 

©2001-2025 WisFaq