Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 98273 

Re: Componenten van een kracht

Dus FAB,y − FAC,y = −180 is correct vermits FAC,y in de richting van FA gaat (drukkracht)?
Als ik dit uitwerk kom ik aan FAB = −161,38 N en FAC = 131,77 N. Als dit Klopt is -180° de resultante van -161,38 en 131,77.
Klopt dit?
Bedankt voor uw uitleg.
Valerie

Valeri
2de graad ASO - dinsdag 6 augustus 2024

Antwoord

Hallo Valerie,

Ik begrijp niet hoe je aan je uitwerking komt, de berekende krachten zijn ook onjuist.

Kijk nog eens goed naar mijn tekening:
  • In punt B werkt een kracht FB van de muur op de driehoek. Dit is een trekkracht schuin omhoog.
    De verticale component FBv is FB·sin(45°), deze is omhoog gericht. De horizontale component FBh is FB·cos(45°), deze is naar links gericht. Deze krachten zijn boven punt B getekend.
  • In punt C werkt een kracht FC van de muur schuin omhoog op de driehoek. FC is dus een drukkracht op zijde AC.
    De verticale component FCv is FC·sin(30°), deze is omhoog gericht. De horizontale component FCh is FC·cos(30°), deze is naar rechts gericht. Deze krachten zijn onder punt C getekend.
Nu de evenwichtsvergelijkingen:
  • De horizontale component FBh (naar links gericht) moet even groot zijn als de horizontale component FCh (naar rechts gericht). Dus geldt:
    FB·cos(45°) = FC·cos(30°)
    FB·1/2√2 = FC·1/2√3
    FB = 1/2√6·FC

  • De verticale componenten FBv en FCv (beide omhoog gericht) moeten samen even groot zijn als de naar beneden gerichte kracht die op punt A werkt. Dus geldt:
    FB·sin(45°) + FC·sin(30°) = 180
    FB·1/2√2 + FC·1/2 = 180
    1/2√6·FC·1/2√2 + FC·1/2 = 180
    1/2√3·FC + 1/2FC = 180
    (1+√3)FC = 360
    FC = 360/(1+√3)
    FC \approx 131,77 N
    FB = 1/2√6·FC
    FB \approx 161,38 N
Is hiermee alles duidelijk? Zo niet, stel gerust een vervolgvraag. Probeer dan zo goed mogelijk aan te geven welke stap(pen) je lastig vindt.

GHvD
dinsdag 6 augustus 2024

 Re: Re: Componenten van een kracht 

©2001-2025 WisFaq