Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Opstellen vergelijking

Beste, Ik zit al een hele voormiddag aan deze vraag te sukkelen dus zouden jullie mij aub willen helpen met deze vraag?

Luka is keeper in een lokale voetbalploeg. Tijdens een match schopt hij de bal vanop de grond uit het doel, waarna deze 30 meter verder weer de grond raakt. Hierbij scheert de bal in een parabolische baan rakelings over het hoofd van de scheidsrechter, die op 10 meter van Luka staat. De scheidsrechter is 1.75 meter groot.
  1. Stel een vergelijking op van de baan van de bal.
  2. Wat is de maximale hoogte die de bal bereikt?
Alvast dankjewel

Nore L
2de graad ASO - zondag 5 december 2021

Antwoord

Je hebt hier een parabool waarvan je de nulpunten kent. Dat is dan misschien een mooie gelegenheid de nulpuntenformule te gebruiken:

De parabool $y=a(x-d)(x-e)$ snijdt de $x$-as in de punten $(d,0)$ en $(e,0)$. In dit geval is $d=0$ en $e=30$. De formule wordt:

$y=ax(x-30)$

De vraag is nu wat je voor $a$ moet nemen. Je weet dat voor $x=10$ de hoogte (kennelijk) gelijk is aan 1,75. Je kunt dat punt invullen in de vergelijking om $a$ te berekenen.

Daarna kan je met de formule het maximum berekenen. Dat is de $y$-waarde die hoort bij de top. En top ligt natuurlijk precies tussen de twee nulpunten in, dus dat is dan slechts een kwestie van invullen om de $y$-waarde van de top te bepalen.

Zou dat lukken?

WvR
zondag 5 december 2021

 Re: Opstellen vergelijking 

©2001-2024 WisFaq