Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 92876 

Re: Re: 99 procent betrouwbare uitspraak

hoe bepaal ik hier het aantal vrijheidsgraden om vervolgens de p-waarde te bepalen? ik dacht aan beide steekproefgrootte optellen en - 2 maar ik zou blijkbaar 228,1323 moeten hebben als vrijheidsgraden. Ik snap niet hoe je hieraan komt

Chelse
Student universiteit - vrijdag 12 november 2021

Antwoord

Ai daar zit dus de knoop !!

Ik gebruik zelf twee formules voor de vrijheidsgraden. Namelijk:
Wanneer varianties niet gelijk aangenomen mogen worden: minimum van de steekproeven - 1. Dus min(n1,n2)-1 = 120-1 = 119. Dit is jouw situatie!
Wanneer varianties wel gelijk mogen worden aangenomen dan pas n1+n2-2 ofwel 160+120-2 = 278. Maar dus niet hier.

Andere formules gebruiken is in de toegepaste statistiek eigenlijk nergens goed voor. Die eerste formule zorgt voor een 'veilige' keuze van de vrijheidsgraden op basis waarvan je dus niet te snel ten onrechte gaat verwerpen.

Nu is er dus wel ergens een formule voor de vrijheidsgraden die tussen deze twee waarden uitkomt. Dat is een draak van een formule en -zoals gezegd- nergens goed voor. Ik was hem zelf bijna vergeten :-)

Dat werkt als volgt.
Stap 1: u1 = s12/n1 = 0,196 ; u2 = s22/n2 = 0,048

Stap 2: Df = (u1 + u2)2/(u12/159 + u22/119) =
(0,196 + 0,048)2/(0,1962/159 + 0,0482/119)
En daar zou dan 228 uit moeten komen.

Als je de formule helemaal uitschrijft door de formules uit stap 1 in de formule bij stap 2 in te vullen en voor die 159 en 119 resp n1-1 en n2-1 te schrijven dan krijg je Smaug!

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
vrijdag 12 november 2021

©2001-2024 WisFaq