Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstuk eersteordebenadering

Mijn vraagstuk gaat als volgt:

Een kasteel ligt verscholen achter een heuvel en iemand wil een gat maken met een katapult in het kasteel. De katapult is zo ontworpen dat de hoek θ (uitgedrukt in radialen) tussen de horizontale baan van het projectiel en de snelheid v waarmee een projectiel wordt weggeschoten regelbaar zijn.

De afstand S(v,θ) die het projectiel horizontaal gezien overbrugt is dan:

S(v,θ) = $\frac{1}{g}$v2sin2θ

Hierbij is g een constante die de valversnelling wordt genoemd. Bij een eerste poging wordt een steen gekatapulteerd onder een hoek van 30°. Dit geraakt niet over de heuvel dus een tweede keer wordt er een poging gedaan waarbij de hoek met 1° verhoogt wordt zonder de katapult te verplaatsen.
  • Met hoeveel procent moet dan ter compensatie de katapulteersnelheid aangepast worden? Maak een eersteordebenadering.
Ik begrijp niet hoe ik dit vraagstuk kan oplossen ahv een eersteordebenadering. Ik begrijp ook niet hoe ik doe katapulteersnelheid kan vinden. Volgens de oplossing moet de katapulteersnelheid met 1% verlaagd worden.

Alvast enorm bedankt voor de hulp!

Jade L
Student universiteit België - zaterdag 27 maart 2021

Antwoord

Je hoeft $v$ niet te kennen. Gebruik de eerste-orde benadering om de verandering in $S$ te maken:
$$\Delta S\approx\frac1g(2v\sin2\theta\cdot\Delta v +2v^2\cos2\theta\cdot\Delta\theta)
$$De afstand moet gelijk blijven, dus stel $\Delta S=0$. Vul nu de getallen in (opletten: $\Delta\theta=\frac\pi{180}$ radialen). Je zult zien dat je $\Delta v$ in $v$ kunt uitdrukken.

kphart
zondag 28 maart 2021

 Re: Vraagstuk eersteordebenadering 

©2001-2024 WisFaq