Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 90745 

Re: Diffferentiëren met verschillende regels

Uhm, ik heb dat geprobeerd maar ik denk niet dat het goed is. Hoe moet ik dan verder als dit juist is? Ik heb er een plaatje bij gedaan.

Melike
Student universiteit België - donderdag 22 oktober 2020

Antwoord

Bij de 4e stap kan je beter de haakjes weg gaan werken. Eerst die $2$ maar 's in de haakjes zetten, de vermenigvuldiging in de tweede factor doen en dan de dubbele haken uitwerken. Je krijgt dan:

$
\eqalign{
& f'(x) = 2\left( {x - \sqrt {1 - x^2 } } \right) \cdot \left( {1 - \frac{1}
{{2\sqrt {1 - x^2 } }} \cdot - 2x} \right) \cr
& f'(x) = \left( {2x - 2\sqrt {1 - x^2 } } \right) \cdot \left( {1 + \frac{x}
{{\sqrt {1 - x^2 } }}} \right) \cr
& f'(x) = 2x + \frac{{2x^2 }}
{{\sqrt {1 - x^2 } }} - 2\sqrt {1 - x^2 } - 2x \cr}
$

Je ziet dat dan dat, heel fijn, die $2x$ tegen die $-2x$ wegvalt. Je komt dan uit op:

$
\eqalign{f'(x) = \frac{{2x^2 }}
{{\sqrt {1 - x^2 } }} - 2\sqrt {1 - x^2 }}
$

En dan kan je weer fijn alles onder één noemer zetten.

WvR
donderdag 22 oktober 2020

©2001-2024 WisFaq