\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 85575 Re: Extrema problemen Ik heb eerder problemen met de afgeleide van de functie te bepalen. Xavier Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 20 januari 2018 Antwoord Je kunt de functie eerst uitschrijven en dan termgewijs de afgeleide nemen:$\eqalign{ & f(x) = x(9 - x)^2 \cr & f(x) = x(81 - 18x + x^2 ) \cr & f(x) = 81x - 18x^2 + x^3 \cr}$Zodat de afgeleide gelijk is aan:$f'(x) = 81 - 36x + 3x^2$Op nul stellen en oplossen voor mogelijke extremen dan $f$.DifferentiërenNaschrift$\eqalign{ & f(x) = x(9 - x)^2 \cr & f'(x) = (9 - x)^2 + x \cdot 2\left( {9 - x} \right) \cdot - 1 \cr & f'(x) = (9 - x)^2 - 2x\left( {9 - x} \right) \cr & f'(x) = \left( {9 - x} \right)\left( {9 - x - 2x} \right) \cr & f'(x) = \left( {9 - x} \right)\left( {9 - 3x} \right) \cr & f'(x) = 3\left( {9 - x} \right)\left( {3 - x} \right) \cr & f'(x) = 3(x - 3)(x - 9) \cr}$Dat kan ook... met de productregel en de kettingregel. WvR zaterdag 20 januari 2018 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik heb eerder problemen met de afgeleide van de functie te bepalen. Xavier Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 20 januari 2018
Xavier Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 20 januari 2018
Je kunt de functie eerst uitschrijven en dan termgewijs de afgeleide nemen:$\eqalign{ & f(x) = x(9 - x)^2 \cr & f(x) = x(81 - 18x + x^2 ) \cr & f(x) = 81x - 18x^2 + x^3 \cr}$Zodat de afgeleide gelijk is aan:$f'(x) = 81 - 36x + 3x^2$Op nul stellen en oplossen voor mogelijke extremen dan $f$.DifferentiërenNaschrift$\eqalign{ & f(x) = x(9 - x)^2 \cr & f'(x) = (9 - x)^2 + x \cdot 2\left( {9 - x} \right) \cdot - 1 \cr & f'(x) = (9 - x)^2 - 2x\left( {9 - x} \right) \cr & f'(x) = \left( {9 - x} \right)\left( {9 - x - 2x} \right) \cr & f'(x) = \left( {9 - x} \right)\left( {9 - 3x} \right) \cr & f'(x) = 3\left( {9 - x} \right)\left( {3 - x} \right) \cr & f'(x) = 3(x - 3)(x - 9) \cr}$Dat kan ook... met de productregel en de kettingregel. WvR zaterdag 20 januari 2018
WvR zaterdag 20 januari 2018
©2001-2024 WisFaq