Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Extrema problemen

Ik heb moeite met het bekomen van de uitkomst van deze opgave.

Je zoekt 2 getallen. De som van de 2 getallen is 9. Voor welke 2 getallen is het product van het eerste getal met het kwadraat van het 2e getal maximaal?

De vergelijking heb ik als volgt gevonden:

Eerste getal = x
2e getal is y = 9-x
Product: = x·(9-x)2

De functie wordt dan f(x) = x·(9-x)2

Hoe bereken je hier het maximum van?

Xavier
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 20 januari 2018

Antwoord

Het maximum van $f$ kan je vinden door te kijken naar de afgeleide. Stel de afgeleide op nul, oplossen geeft je mogelijke kandidaten voor het maximum van $f$. Maak een tekenverloop...

Zou dat lukken?

WvR
zaterdag 20 januari 2018

 Re: Extrema problemen 

©2001-2024 WisFaq