Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bepaling vergelijking bij rc=0

ik heb deze oefening

de gegeven kromme met als vergelijking:
x(t) = 5t2/(1+t3)
y(t) = 5t/(1+t3)

bepaal de punten waar de raaklijn aan de kromme horizontaal is en de vergelijking van de raaklijn.

van die x en y hebben ik als afgeleide:
D(x)= 5.((2t-t4)/(1+t3)2)
D(y) = 5.((1-2t3)/(1+t3)2)

hoe bepaal ik de punten en de vergelijking van die raaklijn?

Suys S
Student Hoger Onderwijs België - maandag 22 mei 2017

Antwoord

Hallo Suys,

Bereken dy/dx met dy/dt/dx/dt, bepaal vervolgens voor welke t geldt dy/dx=0.
Vul de gevonden waarde(n) van t in x(t) en y(t) in, en je weet de coördinaten van je kromme waar de helling nul is, dus de punten waar je raaklijn doorheen gaat.

GHvD
maandag 22 mei 2017

 Re: Bepaling vergelijking bij rc=0  

©2001-2024 WisFaq