Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 83835 

Re: Gebroken machten en wortels

Hallo,

Als ik het goed begrijp, had er gestaan:
51/6·51/6=52/6=51/3
en geen
252/6=251/3

Het Grondtal verandert niet.

√11=111/2
Het getal 11 onder de wortel is hier het Grondtal, wordt dus ook niet vermeniigvuldigd.

Ik heb dan alleen nog een vraag over:
2a2+2a3=
a is het grondtal
Maar mag je deze 2+2 bij elkaar optellen, de ene 2 hoort bij a2 de andere bij a3.
Is de uitkomst dan
2a2+2a3=2a2+2a3(kan niet korter)

En bij:
2a2·4b2=
Is dit dan
2a2·4b2=2a2·4b2
Of
2a2·4b2=8a2b2

Ik heb hier erg veel moeite mee.

Bij voorbaat dank.

Groet Kees

Kees
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 8 februari 2017

Antwoord

Bij $5^{\frac16}\cdot5^{\frac16}$ kun je doen wat jij deed of er $(5\cdot5)^{\frac16}=25^{\frac16}$ van maken (gelijke exponenten dus mag je grondtallen vermenigvuldigen).
Bij $2a^2+2a^3$ kun je dingen buiten de haakjes halen, bijvoorbeeld de $2$, dus $2(a^2+a^3)$, en ook nog de $a^2$ met als resultaat $2a^2(1+a)$. Verder is er niet veel mee te doen.
Bij je laatste voorbeeld kun je gebruiken dat je factoren van verwisselen en dan kun je er inderdaad $2\cdot4\cdot a^2\cdot b^2=8a^2b^2$ van maken.

kphart
woensdag 8 februari 2017

 Re: Re: Gebroken machten en wortels 

©2001-2024 WisFaq