Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bepaal intervallen waar de functie stijgt of daalt

Beste,

Ik moet de intervallen bepalen en de extrema van volgende functie : f(x) = (x+2)3(x-1)

Nu vraag ik mij af of ik eerst de afgeleide hiervan moet opstellen : f'(x) = 3(x+2)2.(1) = 3x2+12

Of dat ik eerst het voorschrift mag vereenvoudigen tot f(x) = x3-x+8 en dan f'(x) toepassen. nl. f'(x) = 3x2-1
om daarna de nulpunten te bepalen.

D = -b.4ac \Rightarrow -0.4.3(-1) = 12

x1 = -0-√12/(3.2) = -0,58
x2 = -0+√12/(3.2) = 0,58

Kan iemand mij de richting wijzen?

Mvg,

Bas

Bas
3de graad ASO - donderdag 1 december 2016

Antwoord

Zoals het er nu staat klopt er niet veel van. De afgeleide van f(x)=(x+2)^3(x-1) lijkt me gelijk aan f'(x)=(x+2)^2(4x-1). Misschien moet daar eerst maar 's naar kijken?

Daarna kijken naar de nulpunten van de functie, de extremen, stijgen, dalen, enz.

WvR
donderdag 1 december 2016

 Re: Bepaal intervallen waar de functie stijgt of daalt 

©2001-2025 WisFaq