Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 82687 

Re: Differentiëren

Gilbert
Blijkbaar doe ik nog iets verkeerd.
Opp= z2+$\pi$((20-2z)/$\pi$)2
Opp'=(2$\pi$z+8z-80)/$\pi$
2$\pi$z+8z-80=0
z=2.55
Het stuk om het vierkant te vormen = 22.4 m

David
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 17 augustus 2016

Antwoord

Hallo David,

Het bepalen van de afgeleide gaat niet goed. Handig is om de tweede term eerst wat te vereenvoudigen::

Opp=z2+$\pi$((20-2z)/$\pi$)2
Opp=z2+$\pi$·(20-2z)2/$\pi$2
Opp=z2+(20-2z)2/$\pi$

Opp'=2z+1/$\pi$·2(20-2z)·-2 (kettingregel!)

Gelijkstellen aan nul levert z=80/(2$\pi$+8)5,6. Voor de omtrek heb je 4z nodig, dus 4·5,6=22,4 m.

GHvD
woensdag 17 augustus 2016

 Re: Re: Differentiëren 

©2001-2024 WisFaq