Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Samengestelde functie integreren

Ik weet wel hoe ik een makkelijke samengestelde functie kan integreren bijv.

F(x)=int (2x+3)3 · dx
g(x) = 2x+3
dg/dx = 2 = dx = 1/2 · dg
F(g) = 1/2 int g3 · dg
F(g) = 1/8 · g4 + C
F(x) = 1/8 · (2x+3)4 + C (zo is ie volgens mij goed)

Maar het boek dat ik heb gaat niet in op samengestelde functies die er bijvoorbeeld als volgt uit zien.

F(x) = int (x2+2x)3 · dx

Niels
Leerling mbo - vrijdag 7 maart 2003

Antwoord

Samengestelde functies met als hart een lineair deel zijn niet zo moeilijk te integreren, ik heb er wel de voorkeur voor om dan andere letters (y) te gebruiken, dat zul je verderop wel zien. Het idee is echter hetzelfde.
Dit soort problemem zijn vaak op te lossen door het lineair deel (2x+3) even y te noemen.

ò(2x+3)3 dx = (stel 2x+3 = y dan dy=2dx en dus dx=1/2dy) Û
ò1/2y3 dy = 1/8y4+c oplossing wordt dus 1/8(2x+3)4+c

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
vrijdag 7 maart 2003

 Re: Samengestelde functie integreren. 

©2001-2024 WisFaq