Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Krachten berekenen

Een last met een massa van 8500 N hangt aan een stalen kabel. Bereken de grootte van de krachten F1 en F2 die op de kabel inwerken. De hoeken zijn 30 en 45 graden in een rechthoekige driehoek. Ik kan dit vraag niet oplossen help me aub.

Emre k
2de graad ASO - dinsdag 1 maart 2016

Antwoord

Hallo Emre,

Eerst maar eens een schets. Je geeft niet aan of de hoek van 30 graden ten opzichte van horizontaal of verticaal is, ik neem even aan ten opzichte van horizontaal:

q77745img1.gif

De krachten F1 en F2 in de kabel ontbind ik beide in een horizontale component (F1h en F2h) en een verticale component (F1v en F2v). In de figuur zie je:

F1h = F1·cos 30°
F1v = F1·sin 30°
F2h = F2·cos 45°
F2v = F2·sin 45°

De horizontale componenten moeten gelijk zijn (dus: F1 moet even hard naar links trekken als F2 naar rechts), dus:

F1·cos 30° = F2·cos 45°

De verticale componenten moeten samen de last dragen, dus:

F1·sin 30° + F2·sin 45° = 8500

Wanneer je de waarden van sin 30°, cos 30°, sin 45° en cos 45° invult, krijg je twee vergelijkingen met twee onbekenden: F1 en F2. Hiermee kan je F1 en F2 berekenen.
Zou dit lukken?

GHvD
dinsdag 1 maart 2016

 Re: Krachten berekenen  
 Re: Krachten berekenen  

©2001-2024 WisFaq