Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiele verdeling

Ik moet volgend vraagstuk oplossen: de levensduur van een rekenmachine (X) is exponentieel verdeeld met een gemiddelde van 8 jaar. Geef de dichtheid van de variabele X.

Volgens mij is de formule van de dichtheid: f(x)= \lambda e^{-\lambda x}. Ik zou zeggen dat \lambda=8, maar in de oplossing van de oefening staat dat \lambda=\frac{1}{8}. Ik snap niet waarom! Kunnen jullie mij helpen?

Elke
Student Hoger Onderwijs België - maandag 16 maart 2015

Antwoord

Volgens Wikpedia | Exponentiele verdeling wordt \lambda (=lambda) wel snelheidsparameter genoemd.

De parameter \mu wordt levensduurparameter genoemd.

Als de rekenmachines met een snelheid van \frac{1}{8} jaar defect gaan, dan gaan ze gemiddeld 8 jaar mee. Zoiets...

In 't algemeen geldt: \eqalign{\mu=\frac{1}{\lambda}}

WvR
maandag 16 maart 2015

©2001-2025 WisFaq