Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bepaal p in een vergelijking

Gegeven : De vergelijking 4x2 + px + 16 = 0 heeft juist één reële oplossing.
Gevraagd : Bepaal p.

Ik heb deze al op verschillende manieren proberen oplossen maar ik kom er maar niet uit.
Ik dacht eerst via de discriminant, maar men spreekt van 1 reële oplossing dus de discriminant is 0?

x = b/2a en dus is x = p/2a
Daarna invullen in de vergelijking ?
4 (p/2a)2+p (p/2a)+16=0

Dieter
Student Hoger Onderwijs België - zondag 9 november 2014

Antwoord

Dat D=0 lijkt me een goed plan. Stel bij de abc-formule altijd eerst vast wat a, b en c zijn. In dit geval:
a=4
b=p
c=16
De discriminant is D=b2-4ac=p2-4·4·16=p2-256. Voor welke waarde(n) van p is D=0?

Zie 3. ABC formule

WvR
zondag 9 november 2014

 Re: Bepaal p in een vergelijking 

©2001-2024 WisFaq