To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 69543 

Re: Re: Lineaire regressie

Ik zie nu net dat ik een fout heb getypt... Het voorlaatste cijfer in de 2e rij moet 76 zijn.

3,4 4,6 5,2 8,0 10,7
48 52 58 76 96

Desalniettemin heb ik mijn berekening verschillende keren nagekeken maar ik vind mijn fout niet. Bij deze mijn hele berekening:

K(a,b) = (48-(3,4a+b))2 + (52-(4,6a+b))2 + (58-(5,2a+b))2 + (76-(8a+b))2 + (96-(10,7a+b))2

= 2304 - 96(3,4a+b) + (3,4a+b)2 + 2704 - 104(4,6a+b) + (4,6a+b)2 + 3364 - 116(5,2a+b) + (5,2a+b)2 + 5776 - 152(8a+b) + (8a+b)2 + 9216 - 192(10,7a+b) + (10,7a+b)2

= 23364 - 326,4a - 96b + 11,56a2 + 6,8ab + b2 - 478,4a - 104b + 21,16a2 + 9,2ab + b2 - 603,2a - 116b + 27,04a2 + 10,4ab + b2 - 1216a - 152b + 64a2 + 16ab + b2 - 2054,4a - 192b + 114,49a2 + 21,4ab + b2

= 238,25a2 + 5b2 - 4678,4a + 63,8ab - 660b + 23364

{ D1K(a,b) = 476,5a - 4678,4 + 63,8b = 0
{ D2K(a,b) = 10b + 63,8a = 0
=
{ 476,5a - 4678,4 + 63,8 * (-6,38a) = 0
{ b = -6,38a
=
{ a = 67,36
{ b = -429,74

Nog eens bedankt!

Pieter
Student universiteit België - zondag 13 januari 2013

Antwoord

Met de wijziging van 79 in 76 is je K(a,b) nu correct.
In D2K(a,b) ben je een term -660 kwijtgeraakt.
Hopelijk lost dat je probleem op.

MBL
zondag 13 januari 2013

©2001-2025 WisFaq