Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De normaalverdeling

Een vulmachine die pakken pasta vult staat ingesteld op een gemiddelde van 505 gram per pak. We mogen veronderstellen dat het vullen gebeurt volgens een normale verdeling met µ=505 gram en een onbekende sigma(standaardafwijking). Bij nauwkeurig nawegen van een groot aantal pakken pasta blijkt 15 procent van de pakken minder dan 500 gram te bevatten.
Bereken de standaarddeviatie van de vulmachine

jos
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 17 mei 2012

Antwoord

Beste Jos,

Als het goed is, heb je in de spelregels gelezen dat het niet de bedoeling is om zomaar een vraag bij ons neer te leggen zonder dat je aangeeft wat je inmiddels zelf hebt geprobeerd en waarop je vastloopt. We willen je graag helpen om de stof beter te begrijpen, we zijn er niet om een antwoord voor te zeggen.

Omdat je niet aangeeft waar jouw probleem ligt, neem ik aan dat je niet weet hoe je de opgave moet aanpakken. Ik help je op weg:

Bij dit type opgave over de normaalverdeling is steeds sprake van 4 'kentallen': een gemiddelde m, een standaarddeviatie s, een zekere grens (deze noem ik G) en de kans p dat een willekeurige waarneming uit deze verdeling kleiner (of groter) is dan deze grens. Wanneer je drie van deze kentallen weet, ligt de vierde vast.

In jouw geval:
  • m = 505
  • G = 500
  • p(XG) = 0.15
s ligt dus vast, deze kan je berekenen met een grafische rekenmachine of bijvoorbeeld met dit hulpje.

Lukt het hiermee? Zo niet: stel gerust een aanvullende vraag, maar geef dan wel aan tot waar je het allemaal begrijpt en waar de moeilijkheid ligt.

GHvD
donderdag 17 mei 2012

 Re: De normaalverdeling 

©2001-2024 WisFaq