Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs formule voor alle natuurlijke getallen

1x4+2x5+3x6+...+n(n+3)=\frac{1}{3}(n+1)(n+5)

Het bewijs klopt, dat heb ik gecontroleerd. Maar ik loop vast in de uitwerking van dit bewijs. Wat is de precieze uitwerking?

Herman
Student hbo - maandag 15 augustus 2011

Antwoord

Beste Herman,

Je vermoeden blijkt niet te kloppen.
Neem als tegenvoorbeeld n = 3, dan staat er
1x4 + 2x5 + 3x6 = 32.
Volgens de vergelijking zou dit linkerlid gelijk moeten zijn aan het rechterlid 1/3·(3+1)(3+5), dit is natuurlijk niet zo, da's 10\frac{2}{3}.

Dus of je hebt de opgave verkeerd gesteld of je vermoeden klopt niet.

Groetjes,
Davy

Davy
maandag 15 augustus 2011

 Re: Bewijs formule voor alle natuurlijke getallen 

©2001-2025 WisFaq