Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 64360 

Re: Re: Re: Integr ln(1-sqrt(x))dx

Het vraagstuk is mij duidelijk op de Euclidische deling na.
Wij hebben dat in onze opleiding namelijk niet gebruikt.
Na zoeken met google ben ik er zo'n beetje achter gekomen, dat het niet veel anders is dan staartdeling, mij zeer wel bekend. Ik heb dergelijke vraagstukken tot nu toe opgelost met stel t=(sqrx-1) enz. Dus mijn vraag is wat deel je nu eigenlijk en hoe op elkaar? Bij voorbaat hartelijk dank voor uw uitleg!

Johan
Student hbo - vrijdag 4 maart 2011

Antwoord

Er zijn inderdaad verschillende mogelijkheden om een substitutie uit te voeren.
Hier kan : t = √x
of ook :
t = √x - 1
In dit laatste geval krijg je de breuk :

(t2+2t+1)/t = t + 2 + 1/t

Na integratie en terug substituëren bekom je hetzelfde op een constante na, maar dit laatste is geen probleem bij integreren.

Bij de eerste substitutie moet je een euclidische deling uitvoeren (wat toch tot de basiskennis moet behoren) maar is de verdere uitwerking eenvoudiger dan bij de tweede substitutie.

Alhoewel, 'eenvoudiger' of 'moeilijker' kan ook wel subjectief zijn.

LL
vrijdag 4 maart 2011

©2001-2024 WisFaq