\require{AMSmath} Differentiaalvergelijkingen met homogene functies xyy' + 2x-y2 = 0Ik heb y door ux gesubstitueerd en kom dan tot hetvolgende voor integratie : x / dx = 2/ du is dit juist en hoe moet het verder?Thx Quinte Student universiteit België - woensdag 5 januari 2011 Antwoord De dv kan men gedetailleerder opschrijven:x·y(x)· dy(x)/dx + 2·x2 - y(x)2 = 0.Substitueert men y(x) = x·u(x), dan krijgt men mbv de productregel:x2·u(x)·(u(x) + x·du(x)/dx) + 2·x2 - x2·u(x)2 = 0,en na deling door x2u(x)·(u(x) + x·du(x)/dx) + 2 - u(x)2 = 0,ofwel, kort opgeschrevenu(u + x·du/dx) + 2 - u2 = 0.Na uitwerken wordt ditu·x·du/dx + 2 = 0.Scheid de variabelen. Er komt, in twee stappenu·x·du/dx = -2,u·du = (-2)·dx/x.Dus u bent een minteken en een factor u kwijtgeraakt. Zorg verder dat du en dx in de teller staan.Hoe gaat het verder?Integreren levert in twee stappenòu·du = (-2)òdx/x,1/2·u2 = (-2)·ln(|x|) + C.Met u = y/x komt er1/2·y2/x2 = C - 2·ln(|x|),en na vermenigvuldigen met 2·x2y2 = 2·C·x2 - 4·x2·ln(|x|), dusy = ±Ö(2·C·x2 - 4·x2·ln(|x|)). hr donderdag 6 januari 2011 ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
xyy' + 2x-y2 = 0Ik heb y door ux gesubstitueerd en kom dan tot hetvolgende voor integratie : x / dx = 2/ du is dit juist en hoe moet het verder?Thx Quinte Student universiteit België - woensdag 5 januari 2011
Quinte Student universiteit België - woensdag 5 januari 2011
De dv kan men gedetailleerder opschrijven:x·y(x)· dy(x)/dx + 2·x2 - y(x)2 = 0.Substitueert men y(x) = x·u(x), dan krijgt men mbv de productregel:x2·u(x)·(u(x) + x·du(x)/dx) + 2·x2 - x2·u(x)2 = 0,en na deling door x2u(x)·(u(x) + x·du(x)/dx) + 2 - u(x)2 = 0,ofwel, kort opgeschrevenu(u + x·du/dx) + 2 - u2 = 0.Na uitwerken wordt ditu·x·du/dx + 2 = 0.Scheid de variabelen. Er komt, in twee stappenu·x·du/dx = -2,u·du = (-2)·dx/x.Dus u bent een minteken en een factor u kwijtgeraakt. Zorg verder dat du en dx in de teller staan.Hoe gaat het verder?Integreren levert in twee stappenòu·du = (-2)òdx/x,1/2·u2 = (-2)·ln(|x|) + C.Met u = y/x komt er1/2·y2/x2 = C - 2·ln(|x|),en na vermenigvuldigen met 2·x2y2 = 2·C·x2 - 4·x2·ln(|x|), dusy = ±Ö(2·C·x2 - 4·x2·ln(|x|)). hr donderdag 6 januari 2011
hr donderdag 6 januari 2011
©2001-2025 WisFaq