Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 63618 

Re: Kegelsneden en krommen: parabool

ok bedankt! het is me gelukt!

maar...
mijn leraar wiskunde vroeg me waarom ik F(p,0) gebruikte.
als ik inderdaad de theorie herlees zegt dat het brandpunt F van deze functie v. parabool (die geg. was) F(p/2,0) is.

Is hier een reden/verklaring voor? waarom jij F(p,0) voorstelde?
ik veronderstel dat jij gewoon een willekeurige letter genomen hebt voor de coördinaat van F om zo Q en R te berekenen.
Zou dit hetzelfde uitkomen moest ik F(p/2,0) nemen?

Tim B.
3de graad ASO - dinsdag 23 november 2010

Antwoord

Tim,
Dat was mijn fout. Als y2=2px, is F(1/2p,0). Dan is Q(1/2p,p) en R(1/2p,-p). De vergelijking van de raaklijn in Q is y=1/2p+x en de vergelijking van de normaal in Q is
y=3/2p-x. Het punt S wordt dan S(9/2p,-3p) en de verg van de raaklijn in S is dan y=-3/2p-1/3x. Het gemeenschappelijke punt is nu (-3/2p,-p).

kn
woensdag 24 november 2010

©2001-2025 WisFaq