Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kegelsneden en krommen: parabool

F is het brandpunt van P-y2=2px. De loodlijn l in F op de as van de parabool snijdt P in Q en R. De normaal in Q snijdt P een tweede keer in S. Bewijs dat de raaklijn in Q, de evenwijdige door R aan de x-as en de raaklijn in S door één punt gaan.

ik weet echt niet hoe te beginnen aan deze vraag...
Kan iemand helpen aub?
ik maakte al een tekening maar ik kan deze hier jammer genoeg niet invoegen

Tim B.
3de graad ASO - woensdag 17 november 2010

Antwoord

2) Tim,
Ik zal een begin geven: Omdat F(p,0) is Q(p,pÖ en R(p,-pÖ2).
Daar y'(x)=p/y, is rico raaklijn in Q gelijk aan p/(pÖ2)=1/2Ö2, zodat de rico normaal door Q gelijk is aan -Ö2. De vergelijking van de normaal door Q is dus y=pÖ2-Ö2(x-p). Deze normaal snijden met de parabool geeft de coordinaten van S(4p,-2pÖ2). Nu zelf maar aan de slag.

kn
woensdag 17 november 2010

 Re: Kegelsneden en krommen: parabool 
 Re: Kegelsneden en krommen: parabool 

©2001-2025 WisFaq