Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 63617 

Re: Kegelsneden en krommen: ellips

ik ging, zoals u zei, uit van de volgende vergelijking
x2/a2 + y2/b2 = 1
F(c,0)
F'(-c,0)
D(x1,y1)

ik bekom de volgende vgl:

vgl loodlijn uit F op t:
y= (a2y1/b2x1)x-(a2y1/b2x1)c

vgl b
(hiervoor berekende ik eerst riceo DF'=y1/c+x1

y=(y1/c+x1)x

vgl raaklijn t in D aan E

rico t=-b2x1/a2y1
vgl:
xx1/a2+yy1/b2=x12/a2+y2/b2
=
xx1/a2+yy1/b2=1


Probleem:
Ik weet niet hoe ik volgende vgl'n in een determinant moet stoppen, want de laatste vgl (vgl van raaklijn t) is niet van de vorm y=....

Tim B.
3de graad ASO - zaterdag 20 november 2010

Antwoord

Je bent op de goede weg, de vergelijkingen zijn juist.

Schrijf de vergelijkingen nu onder de vorm :
a.x + b.y + c = 0
Je kunt dan ook best de noemers wegwerken.
Dit levert in de matrix de volgende rij op :
[a b c]

De eerste vergelijking wordt :

q63645img1.gif

Doe dit ook voor de andere vergelijkingen en zo bekomt je de matrix :

q63645img2.gif

Hierin moet je c vervangen door Ö(a2-b2) en

y1 door b/aÖ(a2-x12)

De determinant van deze matrix is gelijk aan 0.

Dit wordt dus heelwat rekenwerk.

Lukt het zo?

LL
zaterdag 20 november 2010

Re: Re: Kegelsneden en krommen: ellips

©2001-2025 WisFaq