Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Normaal verdeling

Hallo,

Ik heb een vraag over een som welke met de normaal verdeling te maken heeft.
Dit is de vraag:

De tijdsduur, die een vertegenwoordiger nodig heeft voor het bezoeken van een klant wordt weergegeven door de kansvariabele x. Op grond van ervaring is bekend dat x normaal verdeeld is met ì=45 minuten en s=10 minuten (in de tijdsduur x is ook de reistijd meegenomen).

Hoe groot is de kans dat een willekeurig bezoek meer dan 60 minuten vergt?

Nu snap ik dat hierbij de normalcdf functie in de gr gebruikt moet worden en bijna alle getallen welke hier in moeten komen:

P(x390)=normcdf(390, 1000, 360, (? standaardafwijking ?) )

De standaardafwijking kan als volgt berekent worden:
standaardafwijking=Wortel(variantie)
Deze standaardafwijking lukt me niet geheel:

Als ik in de uitwerkingen kijk zie ik:
Wortel(8·100)
Dat hier 8· wordt gebruikt snap ik maar hoe ze precies aan de 100 komen snap ik niet.
Dit zal wel te maken hebben denk ik met de volgende regel:
z=((x-ì)/standaardafwijking)

Zou iemand mij kunnen vertellen hoe ik deze formule (indien ik deze moet gebruiken, moet invullen of wat ik anders moet doen?

Alvast bedankt!

M
Student hbo - woensdag 12 mei 2010

Antwoord

Ik weet niet waar die 390 en zo vandaan komen. Volgens mij is dit zo ongeveer de situatie:

X:de tijdsduur
X~normaal verdeeld met m=45 en s=10
Gevraagd: P(X60)
Oplossing: gebruik je GR? normcdf(60,9EE99,45,10)®0.0668...

Meer moet het niet zijn.

Zie eventueel 4. Normale verdeling

WvR
woensdag 12 mei 2010

 Re: Normaal verdeling 

©2001-2024 WisFaq