Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 48124 

Re: Cirkelvergelijking of niet

Ik had dezelfde vraag als IR en hoop nog een vraag te kunnen stellen hierover (ook al is de vraag uit 2006):

Waarschijnlijk maak ik een fout ná het kwadraatafsplitsen.
x2+y2+4x-2y+1=0
(x+2)2+(y-1)2=?
Om te bepalen wat de uitkomst is (positief of negatief), werk ik nu de haakjes weer uit om deze te vergelijken met de gegeven vergelijking:
x2+y2+4x-2y2+5=0 De 1, die in de oorspronkelijke vergelijking stond wegrekenend blijft over:
x2+y2+4x-2y2+4=0.
Mijn conclusie: x2+y2+4x-2y2=-4 is negatief dus dit is geen vergelijking van een cirkel.
Welke fout maak ik hier?

Alvast bedankt!

Wilma

Wilma
Student hbo - woensdag 19 augustus 2009

Antwoord

Ik denk dat je een rekenfoutje maakt.

x2+y2+4x-2y+1=0
x2+4x+y2-2y+1=0
(x+2)2-4+(y-1)2-1+1=0
(x+2)2+(y-1)2=4

Dus een cirkel met middelpunt (-2,1) en een straal van 2. Geen probleem, dan toch?

WvR
woensdag 19 augustus 2009

©2001-2025 WisFaq