Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wortels eerst kwadrateren

Geachte M,

Hier een voorbeeld als je bijv Öx+2, kwadrateer
mag je zomaar zeggen Öx+2 = x+2
Terwijl er uitkomt Öx2 + 4x + 4 neem je dit afzonderlijk dan reken ik= x +2Öx + 2 maar ik doe iets waarschijnlijk fout.
schrijf je dus om naar een geldende regel: (x+2)1/2 maal (x+2)1/2 = (tel de exponenten op) dan krijg je (x+2)1
en dat is inderdaad = x+2
Waar zit de foute beredenering??

eddie
Leerling bovenbouw vmbo - vrijdag 10 oktober 2008

Antwoord

't Is lastig maar Öx+2 in het kwadraat is niet x+2. Die wortel 'gaat alleen over' de 'x' en niet over de '2'.

Je bedoelt (hoop ik) dat Ö(x+2) in het kwadraat gelijk is aan x+2 is. Dat klopt. Waarom? Omdat het kwadraat van de wortel van een getal juist dat getal is.

Maar als je bedoelt (Öx+2)2 dan bedoel je iets anders. Dat is het kwadraat van een tweeterm:

(Öx+2)2=(Öx)2+2·2·Öx+22=x+4Öx+4

Dus je hebt het (als ik goed lees) over twee verschillende zaken!

WvR
vrijdag 10 oktober 2008

©2001-2024 WisFaq