\require{AMSmath} Integraal van breuk oplossen met substitutie Hoi beste mensen van WisFaq, Ik heb een vervelende integraal waar ik maar niet uit kom. Namelijk: ò1/(x3-x)dx Dit is natuurlijk te schrijven als ò 1/x·1/(x+1)(x-1) dx Via jullie integraalberekenapplicatie weet ik dat het antwoord moet zijn: 1/2ln(x+1)-ln(x)+ 1/2ln(x-1) Als ik zelf bv. probeer het deel ò1/x2-1dx op te lossen dan krijg ik: x2-1=u; du=2x·dx ®ò1/u·du/2x=1/2xln(u) + C = ln(x2-1)/2x Maar dit lijkt nergens op. Zou u mij aub willen uitleggen wat de oplossing is van ò1/(x3-x)dx ? Erg bedankt. Gerrit Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 27 mei 2008 Antwoord Gerrit. 1/(x3-x)=x/(x2-1)-1/x= 1/2 (2x/(x2-1))-1/x.Zo moet het wel lukken. kn dinsdag 27 mei 2008 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoi beste mensen van WisFaq, Ik heb een vervelende integraal waar ik maar niet uit kom. Namelijk: ò1/(x3-x)dx Dit is natuurlijk te schrijven als ò 1/x·1/(x+1)(x-1) dx Via jullie integraalberekenapplicatie weet ik dat het antwoord moet zijn: 1/2ln(x+1)-ln(x)+ 1/2ln(x-1) Als ik zelf bv. probeer het deel ò1/x2-1dx op te lossen dan krijg ik: x2-1=u; du=2x·dx ®ò1/u·du/2x=1/2xln(u) + C = ln(x2-1)/2x Maar dit lijkt nergens op. Zou u mij aub willen uitleggen wat de oplossing is van ò1/(x3-x)dx ? Erg bedankt. Gerrit Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 27 mei 2008
Gerrit Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 27 mei 2008
Gerrit. 1/(x3-x)=x/(x2-1)-1/x= 1/2 (2x/(x2-1))-1/x.Zo moet het wel lukken. kn dinsdag 27 mei 2008
kn dinsdag 27 mei 2008
©2001-2024 WisFaq