Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 52894 

Re: Kwadraten gelijkstellen

Hoi

Staat er niet in de vraag dat elk van de getallen gelijk is aan de som van de kwadraten van de overige getallen?
wordt het dan niet
a = b2+c2+d2
b = a2+d2+c2
c = a2+b2+d2
d = a2+b2+c2
klopt dit??
en is hier misschien wel een antwoord op te vinden
en als hier ook geen oplossing bij is, hoe bewijs je dit dan??
Alvast bedankt

Remi
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 11 november 2007

Antwoord

Schrijf de gestelde eis voor twee dergelijke getallen onder elkaar en trek af. Bijvoorbeeld voor x9 en x7 komt er dan

x9 - x7 = x72 - x92
x9 - x7 = (x7+x9)(x7-x9)

Ofwel is x9-x7=0, ofwel is x7+x9=-1. Dat laatste is onmogelijk aangezien alle xi positief worden verondersteld. Uit gelijkaardige vergelijkingen volgt dus dat alle xi gelijk zijn aan elkaar.

Probeer nu zelf te bewijzen dat dat alleen kan als de xi gelijk zijn aan 0 of 1/9...

PS: De oefening wordt denk ik extra interessant als je de eis van positiviteit laat vallen! :-)

cl
zondag 11 november 2007

©2001-2024 WisFaq