Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansverdeling computergebruik van studenten

5% van de studenten in Antwerpen bezit geen computer.
50% bezit alleen een vast toestel, 33% alleen een laptop, 12% een laptop en een vast toestel.
Je spreek 14 willekeurig gekozen studenten aan op straat.
  1. Wat is de kans dat 2 of meer van hen geen computer bezitten?
  2. Wat is de kans dat 2 of meer van hen zowel een laptop als een vast toestel bezitten?
  3. Wat is de kans dat 2 of meer van hen alleen een vast toestel bezitten?
Ik ben hier al veel te lang naar op zoek, helpen jullie mij even?

Jan St
Student Hoger Onderwijs België - zondag 12 augustus 2007

Antwoord

Je kunt dit opvatten als een binomiaal kansexperiment. De aanpak is dan zoiets als:

1.
X:aantal studenten zonder computer
n=14
p=0,05
X~Binom(14,.05)
Gevraagd: P(X2)=1-P(X1)
2.
X:aantal studenten met vast toestel en laptop
n=14
p=0,12
X~Binom(14,.12)
Gevraagd: P(X2)
3.
X:aantal studenten met alleen een vast toestel
n=14
p=0,50
X~Binom(14,.5)
Gevraagd: P(X2)
Zie 3. Binomiale verdeling

WvR
zondag 12 augustus 2007

 Re: Kansverdeling computergebruik van studenten 

©2001-2025 WisFaq