Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Dvgl van homogene veeltermen v/d zelfde graad

Kan er iemand mij op weg helpen met het oplossen van deze vragen (of ze helemaal maken). Ik geraak er echt niet aan uit. Volgens mij moet je bijvoorbeeld u gelijkstellen aan x/y en dan is y= u*x en y'= u'*x + u. Waardoor je een vgl zou moeten komen van zowel links als rechts een differentiaalvgl. Aan de ene kant van x aan de andere kant van u. Zo hebben we toch een gelijkaardig vraagstuk opgelost in klas.

De oefeningn zijn:
y' = y/x - 1
(x-y) * y - x^2 * y' = 0
y + (2Ö(xy) - x)y' = 0
xy' - y = Ö(x^2 + y^2)

Jote
3de graad ASO - dinsdag 17 april 2007

Antwoord

Beste Jote,

Inderdaad: stel y = ux, dan is y' = u+x.u'. In opgave 1:

xy' = y-x Û x(u+x.u') = ux-x Û u+x.u' = u-1 Û x.u' = -1

Nu kan je eenvoudig scheiding van variabelen toepassen en integreren.

Probeer je zelf verder?

mvg,
Tom

td
dinsdag 17 april 2007

 Re: Dvgl van homogene veeltermen v/d zelfde graad 

©2001-2024 WisFaq