Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische vergelijking

Hallo, ik heb heel de middag zitten zoeken op deze oefening:

Veronderstel dat p en q positieve getallen zijn, waarvoor geldt:
9log p = 12log q = 16log (p+q).
Vind nu de waarde van q/p
(a) 4/3
(b) 1/2(1+Ö3)
(c) 8/5
(d) 1/2(1+Ö5)
(e) 16/9

Ik krijg de grondtallen maar niet gelijk.

Dank u bij voorbaat

Thomas
3de graad ASO - zaterdag 21 oktober 2006

Antwoord

Noem de gemeenschappelijke waarde even x; dat kun je de vergelijking omschrijven tot 16x=9x+12x. Merk op dat q/p=12x/9x; als je de vergelijking door 9x deelt komt er (q/p)2=1+(q/p). Nu kun je q/p bepalen.

kphart
zaterdag 21 oktober 2006

 Re: Logaritmische vergelijking 
Re: Logaritmische vergelijking

©2001-2025 WisFaq