Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onbepaalde integraal

Ik zit momenteel al 3 dagen te piekeren over enkele oefeningen waarvan ik nog steeds niet weet hoe ik ze moet oplossen. zou iemand mij misschien kunnen helpen?
de opgaves zijn:
òdx/cos2x.Ö(tgx-1)
ò(Bgtgx/1+x2)dx
ò(x+1) Ö(1-x) dx
en kan het zijn dat ik bij de opgave ò(x2+3).sinx dx en uitkomt krijg van -(x2+3).cosx+2x.sinx+c als ik dit uitwerk met de partiële integratie?
ik heb sommige oefening hier al wel eens online gezet, maar helaas kan ik ze dan nog steeds niet oplossen.
alvast bedankt!

Jolien
3de graad ASO - vrijdag 20 oktober 2006

Antwoord

Beste Jolien,

Als je een functie herkent waarbij ook de afgeleide als factor in de integraal voorkomt, dan is een substitutie van die (eerste) functie vaak een goed idee.

1) y = tan(x) Þ dy = 1/cos2x dx
2) y = Bgtan(x) Þ dy = dx/(1+x2)

Voor 3, zie Substitutie en Re: Substitutie.

mvg,
Tom

td
vrijdag 20 oktober 2006

 Re: Onbepaalde integraal 
 Re: Onbepaalde integraal 

©2001-2024 WisFaq