Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 46581 

Re: Integreeroefeningen onoplosbaar

Bedankt, nu kom ik er wel aan.
Alleen bij die tweede krijg ik op het einde een integraal niet uitgewerkt
ò((a^2*x + b^2*x)/(a^x * b^x)) .dx

Dan heb ik nog 3 integralen die ik niet uitgewerkt krijg.
ò((x)/(a^2 *x^2 + b^2)) *dx
ò( (ln(tan (x/2)))/( sin(x)) *dx
ò (( arccos(x)-x ) / (Ö(1-x^2)) ).dx

Rep
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 9 september 2006

Antwoord

Beste Rep,

Het lijkt erop als je dat kwadraat heb proberen binnen te brengen en dan beide exponenten van x naar 2x hebt aangepast. Dat is onvolledig, je vergeet het dubbel product (de gemengde term). Voer daarna de deling uit en je krijgt de uitdrukking die in m'n vorig antwoord vetgedrukt stond.

De nieuwe opgaven, weer enkele aanknopingspunten:
1) In de teller staat bijna de afgeleide van de noemer, op wat constanten na. Dat zou je moeten denk aan een ln, eventueel stel je de noemer gelijk aan y (substitutie) als je dat niet direct ziet.
2) Een substitutie maakt het heel eenvoudig: stel ln(tan(x/2) = y.
3) De teller bestaat uit twee termen, splits de breuk: term met x is dan eenvoudig te integreren (stel 1-x2 = y) en voor de andere kan je y = arccos(x) proberen, vermits ook de afgeleide voorkomt.

mvg,
Tom

td
zondag 10 september 2006

©2001-2025 WisFaq