Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 46259 

Re: Een directe formule voor een somrij

Bedankt voor de reactie.

Mijn vraag heeft ook te maken met de andere vorm van de algemene formule voor de som, namelijk n.u(1)+ 1/2n(n-1).v
Beide formules voor de som van een rekenkundige rij moeten toch gelijk zijn. Hoe kan ik dan de gevraagde directe formule uit n.u(1)+ 1/2n(n-1).v afleiden.

Er moet dus staan: n.a(o) + 1/2n.(n-1).5.
Dus 3n + 1/2.n.(n-1).5, maar dat gaat niet goed. Wat doe ik fout?

Bedankt alvast

Lian H
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 3 augustus 2006

Antwoord

S(n) = 1/2·aantal termen · ( eerste term + laatste term)

als n = 1,2,3,4... dan wordt dit S(n) = 1/2·n·(a(1)+a(n))
als n = 0,1,2,3.. dan wordt dit S(n) = 1/2·(n+1)·(a(0)+a(n))

Omdat in deze opgave gegeven is dat a(n)= 3 + 3n (met a\geq0) moet je met de tweede formule werken.

wl
donderdag 3 augustus 2006

©2001-2025 WisFaq