Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een directe formule voor een somrij

Ik weet dat de algemene formule voor de som van een rekenkudige rij gelijk is aan n.u(1)+ 1/2n(n-1).v
Ik moet voor de rij a(n) = 3 + 5n (n\geq0) een directe formule voor de somrij vinden.
Het antwoord is 1/2.(6+5n)(n+1).
Ik kan dit echter niet afleiden met behulp van de algemende formule. Ik denk dat het iets te maken heeft met n\geq0 of n\geq1

Hoe ga ik verder?
Li-an

Li-an
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 3 augustus 2006

Antwoord

Als de eerste term van een rekenkundige rij gelijk is aan a(0) dan is de algemene formule voor de somrij S(n) = 1/2(n + 1)(a(0) + a(n)).
Je weet dat a(n) = 3 + 5n (n \geq0)\to S(n) = 1/2(n + 1)(3 + 3 + 5n)
Dus is S(n) = 1/2(6 + 5n)(n + 1).

wl
donderdag 3 augustus 2006

 Re: Een directe formule voor een somrij 

©2001-2025 WisFaq