Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hulp met het oplossen

Hallo. Het is nu vakantie en ik ben even bezig met m'n wiskunde op te frissen. Kan iemand deze oef. is controleren en mij desnoods enkele richtlijnen geven. Alvast dank.

Geg: v = v0 + a·t

Opl: Algemeen is geweten dat v = ds/dt

v0 + a·t = ds/dt
v0 · dt + a·t·dt = ds
ò v0 · dt + ò a·t·dt = ò ds
v0 ò dt + a ò t dt = ò ds
v0·t + a · t2/2 = s

Klopt dit? Ik weet niet goed wat er moet gebeuren met die dt. Wat is eigen lijk de betekenis van ds/dt. Bij d/dx weet ik dat men moet afleiden naar x of integreren naar x.

Alvast dank. Pieter

Pieter
3de graad ASO - donderdag 3 augustus 2006

Antwoord

Dag Pieter

Dit klopt, maar is niet volledig.
Integralen zijn aan elkaar gelijk op een constante na.
Deze constante c kun je hier bepalen door t = 0 te stellen.
Je vindt dan dat c = s0, de afstand die was afgelegd op het ogenblik dat de tijd begint (t = 0) te lopen.
Dus je bekomt : s = s0 + v0.t + a.t2/2

ds/dt is de afgeleide van de afgelegde weg met de tijd als variabele, net zoals bij de meeste functies x de variabele is.

LL
donderdag 3 augustus 2006

 Re: Hulp met het oplossen 

©2001-2024 WisFaq