Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvgln van de tweede orde

Ik heb alleen nog maar differentiaalvgln van de eerste orde gezien. Nou werd mij gevraagd een differentiaal vgln van de tweede graad op te lossen.

y"=3cosx

Bereken de particuliere oplossing waarvoor de helling in punt (2,1) gelijk is aan 1.

Dit is één van de oef die ik moet oplossen. Kan iemand soms illustreren hoe men differentiaalvgln van de tweede orde oplost aan de hand van dit voorbeeld?

Pieter
3de graad ASO - zaterdag 20 mei 2006

Antwoord

Beste Pieter,

Het oplossen is niet bepaald moeilijk dan bij een DV van de 1e graad. Je moet nu gewoon twee keer gaan integreren in plaats van één keer. Je krijgt dan ook twee integratieconstanten.

De nevenvoorwaarde legt op dat y' = dy/dx = 1 in het punt (2,1).

Probeer je even zelf? Laat maar zien hoever je komt als het nog niet helemaal lukt.

mvg,
Tom

td
zaterdag 20 mei 2006

 Re: Differentiaalvgln van de tweede orde 

©2001-2024 WisFaq