\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 43928 Re: Integraal irrationale functie Hartelijk bedankt voor de snelle reactie Peter !!!!Ik weet echter niet zo goed hoe ik dat kwadraat kan afsplitsen.Kan je me eventueel dit nog even toelichten?Alvast bedankt!Joris Joris 3de graad ASO - donderdag 2 maart 2006 Antwoord Bij kwadraatsplitsen maakt men gebruik van de volgende vergelijking:(x+p)2 = x2+2px+p2Stel dat je de volgende functie heb:f(x) = x2+3x+5Als we van deze functie het kwadraat gaan afsplitsen dan werkt dit als volgt:Stel 2p=3 \to p=1.5f(x) = (x+1.5)2-1.52+5Er wordt 1.52 van afgetrokken omdat als je (x+1.5)2 uitwerkt die teveel heb.f(x) = (x+1.5)2+2.75Als je dit weer uitwerkt kom je op de oorspronkelijke functievorm uit.Nu de koppeling naar jouw functie:f(x) = 4x2-4x+5f(x) = (2x)2-2(2x)+5kwadraat afsplitsen levert:2p=-2 \to p=-1f(x) = (2x-1)2-(-1)2+5f(x) = (2x-1)2+4Ik hoop dat het nu wat duidelijker is... Succes verder! Peter donderdag 2 maart 2006 Re: Re: Integraal irrationale functie ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
Hartelijk bedankt voor de snelle reactie Peter !!!!Ik weet echter niet zo goed hoe ik dat kwadraat kan afsplitsen.Kan je me eventueel dit nog even toelichten?Alvast bedankt!Joris Joris 3de graad ASO - donderdag 2 maart 2006
Joris 3de graad ASO - donderdag 2 maart 2006
Bij kwadraatsplitsen maakt men gebruik van de volgende vergelijking:(x+p)2 = x2+2px+p2Stel dat je de volgende functie heb:f(x) = x2+3x+5Als we van deze functie het kwadraat gaan afsplitsen dan werkt dit als volgt:Stel 2p=3 \to p=1.5f(x) = (x+1.5)2-1.52+5Er wordt 1.52 van afgetrokken omdat als je (x+1.5)2 uitwerkt die teveel heb.f(x) = (x+1.5)2+2.75Als je dit weer uitwerkt kom je op de oorspronkelijke functievorm uit.Nu de koppeling naar jouw functie:f(x) = 4x2-4x+5f(x) = (2x)2-2(2x)+5kwadraat afsplitsen levert:2p=-2 \to p=-1f(x) = (2x-1)2-(-1)2+5f(x) = (2x-1)2+4Ik hoop dat het nu wat duidelijker is... Succes verder! Peter donderdag 2 maart 2006
Peter donderdag 2 maart 2006
©2001-2025 WisFaq