Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integralen

Hoe bereken je òsin(lnx)dx?
Ik probeerde al vanalles te substitueren, en partiële integratie lijkt me hier niet mogelijk omdat het geen product is...

En ò(1+sin(2x))/(sin2x) dx?
Geen idee hoe ik daar moet aan beginnen...
Kan iemand mij op weg helpen?
Thx!

E
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 18 november 2005

Antwoord

1)
Noem u=ln(x) oftewel x=eu, dan dx=eudu
Je krijgt dan òeusin(u)du. Daarna kun je twee keer partiele integratie gebruiken zodat je krijgt 1/2(eusin(u)-eucos(u)), daarna u=ln(x) en eu=x terug substitueren.

2)
(1+sin(2x))/(sin2x)=1/sin2(x)+sin(2x)/sin2(x)=1/sin2(x)+sin(2x)/(1/2-1/2cos(2x)).
ò1/sin2(x)dx is een bekende.
Voor òsin(2x)/(1/2-1/2cos(2x))dx kun je de substitutie u=1/2-1/2cos(2x) gebruiken.

hk
vrijdag 18 november 2005

 Re: Integralen 

©2001-2024 WisFaq