Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Springprobleem

Een verspringer die een sprong maakt verlaat de grond onder een hoek van 28°, hij komt 8,80m verder terug neer. Hoe groot was zijn beginsnelheid.

De uitkomst is 10,2 m/s ; geen enkel idee hoe men hierbij gekomen is Hopelijk kunnen jullie mij verder helpen

Met vriendelijke groet, Andy

Andy G
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 26 mei 2005

Antwoord

De verticale component van de beweging voldoet aan, met g = 9.81 m/s2

h = h0 + v0,v t - gt2/2

Hierin is h0=0 en v0,h=v0.sin a, de verticale component van de beginsnelheid.

De horizontale component van de beweging voldoet aan

x = x0 + v0,h t

Hier is x0=0 en v0,h=v0.cos a, de horizontale component van de beginsnelheid.

Bepaal nu voor welke t-waarde, h gelijk is aan 0, en stop die t in de uitdrukking voor x. Zo bekom je een uitdrukking voor de "bereikte afstand" in functie van v0, die je naar v0 kan oplossen aangezien die afstand gegeven is.

cl
donderdag 26 mei 2005

 Re: Springprobleem 

©2001-2025 WisFaq