Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Samengestelde intrest

ik snap hier niets van.. en ik heb overmorgen examen... kunnen jullie me helpen?

iemand bezit een kapitaal van 100 000 dat hij plaatst op samengestelde intrest. Als hij het een jaar minder lang plaatst is het eindkapitaal 3 914,32 minder en als hij dat een jaar langer plaatst 4 031,77 meer dan wat het werkelijk is. hoe lang heeft het kapitaal uitgestaan en tegen welk rendement?

mvg angelique

angeli
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 17 mei 2005

Antwoord

Angelique,
Daar ben je weer.Stel de looptijd is n jaar en K(n) de eindwaarde na n jaar.Verder gebruik ik i=p/100.Uit het gegeven volgt dat iK(n-1)=3914,32 .Nu beide leden vermenigvuldigen met (1+i) en omdat (1+i)K(n-1)=K(n) vinden we dat iK(n)=3914,32(1+i).Uit het gegeven volgt ook dat iK(n)=4031,77.Dus vinden we dat
3914,32(1+i)=4031,77.Dit geeft dat p= 3%.Hoe vinden we nu de looptijd n.Omdat K(n)=100.000(1,03)^n geldt b.v. dat
0,03(100.000)(1,03)^n=4031,77.Oplossen geeft n=10 jaar.
Succes verder.




kn
dinsdag 17 mei 2005

 Re: Samengestelde intrest 

©2001-2024 WisFaq