Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking bepalen van de middenparallel van twee rechten

Hallo

Volgende 2 vergelijkingen zijn gegeven van 2 rechten:
a: 2x – y + 1 = 0
b: 4x – 2y + 7 = 0

Men vraagt de vergelijking van de middenparallel van deze twee rechten.

Hiervoor hebben we dus één punt en de richtingscoëfficiënt nodig. De richtingscoëfficiënt vinden we direct, want is evenwijdig aan die rechten. Maar hoe vind ik een punt dat op die middenparallel ligt?

Thx

Miguel
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 5 januari 2005

Antwoord

De richtingscoëfficient is inderdaad simpel, die is gewoon gelijk aan die van de andere rechten (namelijk 2)

Om een punt te vinden kan je bvb de 2 rechten snijden met de x-as (door in de vergelijkingen y=0 te nemen).
Je krijgt dan voor elke rechte een snijpunt met de x-as, en neemt daar de helft van. (het midden dus)
Dat is de de x-coördinaat die bij y=0 hoort van je nieuwe rechte.

Vergelijking vervolgens opstellen met (y-y0)=m*(x-x0)
waarbij m de rico is en (x0,y0) een punt van de rechte.

mvg,
Tom

td
woensdag 5 januari 2005

 Re: Vergelijking bepalen van de middenparallel van twee rechten 

©2001-2024 WisFaq