Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Som berekenen

beste wisfaq,

Hoe kan ik hieraan beginnen?

Bereken åvan n=0 tot ¥ (-1)^n/(3^n(2n+1))

Bereken åvan n=1 tot ¥ n/((n+1)!)

Is er een algemene formule om oneindige reeksen te bepalen?

groetjes van Fleur

Fleur
Student hbo - zondag 5 december 2004

Antwoord

dag Fleur

Een algemene formule is er niet, maar er zijn wel enkele hoopvolle routes aan te geven.
In jouw voorbeelden kun je mooi gebruik maken van Taylor-reeksen.
Op
MaclaurinSeries
vind je bijvoorbeeld:
q30866img1.gif
Vervang in deze formule de n door m+1, dus m = n-1 loopt van 0 tot ¥.
Dit lijkt al erg op de som die je moet berekenen, waarbij x gelijk is aan de wortel van -1/3, alleen mis je nog een factor 2, en nog een extra factor: de wortel uit -1/3.
Het resultaat zal (vanwege die wortel) dus complex zijn:
q30866img2.gif

Voor de tweede som kun je gebruik maken van de Taylorreeks van de e-macht.
q30866img3.gif
Vul nu voor x de waarde 1 in, en je kunt het antwoord op je vraag vinden.

groet,

Anneke
woensdag 8 december 2004

 Re: Som berekenen 

©2001-2025 WisFaq