Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 29217 

Re: Ontbinding in polynoomringen

Hallo kphart,

1. Voor f=(x4)-7(x2)+5x-3 heb ik het volgende:
(X2+aX+b)(X2+cX+d)=x4+(a+c)x3+(b+d+ac)x2=(ad+bc)x+bd,

c+a=0 b+d+ac=-7 ad+bc=5 bd=3
c=-a b+d-a2=-7(niet -5) a(d-b)=5 bd=3
nu kun je a=5/d-b substitueren in b+d-a2=-7, dan krijg je een ingewikkelde uitdrukking in b en d.Ik begrijp niet wat ik hierna moet doen.

2. Voor k en h heb ik de volgende ontbindingen,
k=x(x5-x+20)-100

h=x2(x-2)2+5x-3
Is dit correct?

Groeten,Viky

viky
Student hbo - zondag 31 oktober 2004

Antwoord

Ik maakte een rekenfout in mijn berekening voor f maar omdat de getallen a, b, c en d geheel zijn heb je voor b en d alleen de gevallen b=3 en d=-1 of b=-3 en d=1: dat bespaart een hoop werk.
Je ontbindingen van h en k zijn niet correct want het zijn geen ontbindingen ...
Voor k werkt hetzelfde als voor f, met drie mogelijkheden: b=1, d=-25 of b=5, d=-5 of b=25, d=-1.
Het polynoom h heeft 2 als nulpunt.

kphart
maandag 1 november 2004

 Re: Re: Ontbinding in polynoomringen 

©2001-2024 WisFaq