Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinding in polynoomringen

Hoi wisfaq,

Ik wil graag de volgende polynomen ontbinden in Z[x] en Q[x] (Z de gehele getallen, Q de rationale getallen) waarbij ik gebruik maak van de volgende stellinge/lemma's:

A.Zij f=SOM[apX^i](i=0 tot n) in Z[x] een polynoom van graad n$>$=1 en q in Q een nulpunt van f. Schrijven we q=b/c, met b,c in Z copriem, dan geldt b|a0 en c|an.
B.Zij p een priemgetal en f als boven in Z[x] een primitief polynoom waarvan de kopcoefficient niet deelbaar is door p.Dan geldt,
(fmodp) is irreducibel in (Z/pZ)[x] -$>$ f is irreducibel in Z[x].
C.Zij R een ontbindinsring en p in R een priemelement. Laat f zoals in A, f in R en f een primitief polynoom zijn dat voldoet aan
p deelt niet an, p|ap voor i=0,1,...,n-1 en p2 deelt niet a0,
Dan is f irreducibel in R[x].

1. Zij f=(x4)-7(x2)+5x-3.
A levert niets op, want geen van de waarden (+/-)1,(+/-)3 is een nulpunt van f.B levert niets op want f is reducibel in (Z/3Z)[x].C levert ook niets op.En als ik f probeer te ontbinden door f te schrijven als (x2+a+b)·(x2+cx+d) krijg ik te veel onbekenden wat ook niets oplevert.Hoe kan ik nu f ontbinden?
Ik heb hetzelfde schema afgewerkt voor de volgende polynomen,
g=(x120)-5(x65)+3(x55)-15
h=(x6)-(x2)+20x-100
k=(x4)-4(x3)+4(x2)-25,
maar ik heb geen resultaat gevonden.Hoe kan ik nu deze polynomen ontbinden (als ze reducibel zijn)?

Vriendelijke groeten,
Viky

viky
Student hbo - vrijdag 29 oktober 2004

Antwoord

Dat B niets oplevert is niet helemaal waar want je kunt natuurlijk een heleboel priemgetallen proberen. C wordt soms indirect gebruikt, soms kun je door X-1 of X+1 of iets anders in te vullen toch in geval C komen. Voor monische polynomen (met a_n=1) is irreducibiliteit over Z en Q hetzelfde.
In het algemeen is het onderzoeken van (ir)reducibiliteit hard werk; ik zie voor f geen andere optie dan (X^2+aX+b)(X^2+cX+d) te proberen. Het werk valt mee, je vindt bijvoorbeeld c=-a, ac+b+d=-5 en ad+bc=5. Hieruit haal je de volgende vergelijking voor a: a^3-7a-5=0 (en die heeft, met A, geen rationale oplossingen, dus ...).
NB Soms lukt het door goed kijken, g kun je ook schrijven als X^65(X^55-5)+3(X^55-5).

kphart
vrijdag 29 oktober 2004

 Re: Ontbinding in polynoomringen 

©2001-2024 WisFaq