Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

3 vergelijkingen met 3 onbekenden

Het gaat om de volgende vergelijkingen;
Y=200-X
Y=(-sin(P)*X):(-sin(30))
Y=(cos(P)*X):(-cos(30))

Ik kan de substitutiemethode toepassen en ik heb dit verschillende keren geprobeerd, maar ik kom er echt niet uit. Kunt u mij ook uitleggen hoe dit precies met matrices werkt? Alvast bedankt! Met vriendelijke groet,

Joeri
Student hbo - zondag 31 oktober 2004

Antwoord

Ik denk niet dat matrices je in eerste instantie veel zullen helpen. Het probleem is dat dit stelsel niet lineair in alle drie de variabelen is.
Maar niet getreurd:
Vergelijking 2 kun je ombouwen tot
-sin(30)*y=-sin(P)*x,
dus
sin(30)*y=sin(P)*x
Vergelijking 3 kun je ombouwen tot
cos(30)*y=-cos(P)*x
Deel je deze twee vergelijkingen op elkaar dan krijg je
tan(30)=-tan(P)
Dus
tan(P)=-tan(30)
tan(P)=tan(-30)
P=-30+k.[180]
Dus P=-30 of P=150.
nu geldt sin(-30)=-sin(30) en cos(-30)=cos(30), en sin(180-30)=sin(30) en cos(180-30)=-cos(30).
Volgens mij moet je er nu wel verder uitkomen.

hk
zondag 31 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq