Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 27564 

Re: Karakteristiek van een ring

Hallo Christophe,

Ik zie dat naast 1 in de genoemde ringen -1 ook altijd een eenheid maar ik weet niet hoe je dit voor een algemeen ring R bewijzen moet.

Begrijp ik het goed dat nu uit het feit dat -1 altijd een eenheid is volgt dat in dit geval 1=-1 omdat R'={1}?

Graaf wil ik nog een algemen vraag stellen.Stel R is niet de nulring en vermenigvuldiging is een groepsoperatie, geldt dan R=0?

Groeten, Viky

viky
Student hbo - dinsdag 21 september 2004

Antwoord

Hallo Viky,

-1 is een eenheid omdat (-1)(-1)=1. Kijk, je weet dat 1 een eenheid is. Maar R is een ring, dus de optelling is een groep, dus voor elk element x van R bestaat er een -x. Dus -1 moet wel degelijk bestaan, met de eigenschap dat (-1)+1=0 en 1+(-1)=0.

Volg nu even volgende reeks van gelijkheden. En denk telkens na of je de stap wel mag zetten, je bent immers aan het werken in een algemene ring dus moet je toch wat oppassen dat je niet al te vlot de gekende rekenregels in of toepast.

0=02=((-1)+1)2=(-1)2+(-1)+(-1)+1=(-1)2+(-1)+0=(-1)2+(-1)
Waaruit volgt dat zowel (-1)2+(-1) als 1+(-1) nul zijn, dus dat (-1)2=1. (want elk element heeft juist één invers onder de optelling, dat is een eigenschap)

'Begrijp ik het...?' Ja: -1 is een eenheid, maar 1 is de enige eenheid. Dus -1=1.

De laatste vraag begrijp ik niet: R is niet de nulring, te bewijzen R=0? De vermenigvuldiging is een groepsoperatie zeg je, dat betekent dat elk element (behalve het eenheidselement nul voor de optelling) een multiplicatief invers heeft (groepseigenschap). Dus nul is de enige niet-eenheid. Misschien bedoelde je dat, dus dat R\R'={0}. (en dan is dat bij deze meteen bewezen ) waarbij R'=de eenhedengroep.

Groeten,
Christophe.

Christophe
dinsdag 21 september 2004

 Re: Re: Karakteristiek van een ring 

©2001-2024 WisFaq